1. Vorm een team 
Vorm samen met klasgenoten een team. Zorg ervoor dat je team zo divers mogelijk is samengesteld. Door vanuit verschillende blikvelden naar het probleem te kijken kom je samen tot de meest verrassende en innovatieve oplossingen. Een team bestaat uit 3 tot maximaal 5 personen.

2. Acties verdelen
Met hulp van het Kanban-canvas kun je overzicht houden over wat er nog gedaan moet worden en wie op dit ogenblik wat aan het doen is.

3. Spelers in kaart brengen (Validate)
Bij voedselproductie en -consumptie zijn vele partijen betrokken. In deze stap breng je in kaart wie al die personen of partijen zijn en hoe relevant ze zijn voor het vinden van een oplossing. Voor de meest relevante speler maak je een persona.

4. Van idee naar klantwaarde (Ideate)

Leef je in in jullie klant, de eindgebruiker, de meest relevante speler uit stap 3. Welke problemen ervaart deze persoon? Voor die problemen ga je oplossingen bedenken.

5. Dromen vangen (Ideate)

De oplossing past in een visie, jouw beeld van de toekomst. Hoe draagt jouw oplossing bij aan het realiseren van die toekomst?


(Afbeelding Stappenplan. Klik voor een vergroting)

6. Ja, dat is wat jij denkt! (Ideate)

Bij het verkennen van het probleem en bij het bedenken van de oplossingen maak je aannames. Je denkt bijvoorbeeld te weten welk probleem de persoon heeft. Maar zeker weten doe je het niet. Je gaat op zoek naar de belangrijkste aannames die je gemaakt hebt en je gaat die aannames checken.

7. Ga naar buiten (Ideate)
Een van de manieren om je aannames te checken is door in gesprek te gaan met klanten, eindgebruiker of experts. Deze stap helpt je om die gesprekken goed voor te bereiden.

8. Verbeeld je oplossing (Create)
Maak jouw oplossing tastbaar of zichtbaar. Een beeld zegt meer
dan duizend woorden. Anderen, maar ook jijzelf kunnen de
oplossing dan makkelijker begrijpen en doorgronden. Gebruik al
je creativiteit bij het verbeelden.

9. Hobby of business (Ideate)
Je maakt een overzichtelijke samenvatting van het probleem en jouw oplossing. Tevens kijk je of jouw oplossing duurzaam is. Zowel financieel als milieutechnisch. Deze stap is een mooie voorbereiding op je pitch.

10. Presentatie van je verhaal (Validate)
Je presenteert het probleem waarmee jullie aan de slag zijn gegaan en je oplossing in een geweldige video. Je mag enorm trots zijn op de oplossing die jullie bedacht hebben. En wie weet zijn jullie wel de winnaars van de Voedselverspilling Challenge 2019.