De uitdaging: minder voedselverspilling

In de Voedselverspilling Challenge werk je als student in teamverband aan een vraagstuk om voedselverspilling tegen te gaan. Het gaat om een actueel vraagstuk dat nu speelt bij een bedrijf of organisatie in de omgeving of de regio van de school. Het doel is dat je je bewust wordt van voedselverspilling en dat je ervaart dat jezelf een bijdrage kan leveren in het terugdringen van voedselverspilling.

Meer informatie over de Challenge vind je hier.

Achtergrondinformatie, feiten en cijfers over voedselverspilling vind je in het dossier Voedselverspilling van Groen Kennisnet. 

Van probleem tot oplossing

Het terugdringen van voedselverspilling is een complex oftewel een ‘wicked’ probleem. Het probleem is breed en er zijn vele oplossingen mogelijk. Je weet bijna niet waar je moet beginnen. Daarom bieden we je een reeks van instrumenten aan die je helpen om tot oplossingen te komen.

De DOON [spreek uit: doen] Innovatiemethode is een reeks van instrumenten die helpen om:

  • je in te leven in het probleem,
  • een oplossing te bedenken voor het probleem en
  • de oplossing te bouwen en te implementeren.

De instrumenten en technieken in de methode zijn gebaseerd op reeds bewezen technieken als Design Thinking, Lean Product-ontwikkeling en Agile Samenwerken (Scrum).

Handige informatie en kennis over voedselverspilling en voedselproductie en -consumptie vind je op Groen Kennisnet. Daar vind je ook alle informatie over de Voedselverspilling Challenge.


Het eindresultaat van de challenge

De studententeams maken een video van het probleem en de oplossing die zij bedacht hebben. De video mag maximaal 2 minuten duren.
Naast de video, schrijft het team een notitie waarin je uitgebreider in gaat op de casus die jullie hebben opgepakt en de oplossing die jullie hebben bedacht. In de notitie kunnen je bijvoorbeeld dieper ingaan op wat jullie geleerd hebben tijdens het uitvoeren van de challenge. Vertel bijvoorbeeld over de aannames die jullie hebben onderkend en hoe jullie die aannames gecheckt hebben. En vertel hoe jullie oplossing is veranderd naar aanleiding van het checken van een aanname.
Voor de details over het aanleveren van de video en de notitie kijk je op de pagina voor de Voedselverspilling Challenge op Groen Kennisnet. Op deze pagina vind je ook een document met de criteria waarop jullie oplossing wordt beoordeeld.

Meer informatie over het event waar uiteindelijk de winnaar van de challenge wordt uitgeroepen, vind je ook op de website van Groen Kennisnet.

Kies een casus

Kies samen met je docent welke uitdaging je gaat aanpakken. Je kiest zelf of samen met je docent welke plek in de keten van voedselproductie en/of -consumptie je gaat aanpakken. Je gaat in je eigen omgeving op zoek naar een goede casus. Er zijn genoeg bedrijven of organisaties in je eigen omgeving die met voedsel werken of een rol spelen in de voedselproductie- en consumptieketen. Of kies als alternatief voor een van de twee casussen die de organisatie van de challenge voor je heeft klaargezet hieronder. 

Stappenplan

In deze Wiki volgt een stappenplan om met de Voedselverspilling Challenge aan de slag te gaan. Bedenk wel dat je het plan niet in een rechte lijn hoeft te volgen. Je kan altijd een stap terug zetten en je oplossing verbeteren. Ga naar het stappenplan op de volgende pagina.


Voorbeeld Case Jumbo

Voorbeeld Case Tomatenteler Duijvenstijn

Voorbeeld Case Dijklander Ziekenhuis

Voorbeeld Case Circl restaurant