Inleiding

Op een melkveebedrijf worden veel voersoorten gebruikt. Een deel van de voederwinning doet de veehouder zelf. Een deel koopt hij aan. Het is belangrijk dat er wordt gelet op de kwaliteit van het voer. 

Voeding is op een melkveebedrijf erg belangrijk, want goede voeding zorgt voor gezonde koeien die optimaal melk geven. Het voer wordt afgestemd op de koe en zorgt dat er voldaan wordt aan haar behoefte aan eiwitten, vetten, energie, vitaminen en mineralen.

Van nature eet een koe gras. Naast gras zijn er tegenwoordig nog veel andere producten die aan koeien gevoerd worden. De voedermiddelen kun je indelen in ruwvoer en krachtvoer.

In deze opdracht ga je kijken hoe de koeien op een melkveebedrijf gevoerd worden. Je gaat langs bij een melkveebedrijf en beantwoord de vragen, daarna worden de opdrachten gezamenlijk in de klas besproken.

Werkwijze

Beantwoord de volgende vragen en doe de opdrachten:

1. Welke voedermiddelen ken je die aan koeien gevoerd worden?

2. Bekijk het rantsoen dat voor het voerhek ligt op het bedrijf waar jij langsgaat. Waarschijnlijk is het een gemengd rantsoen.

3. Bepaal hoeveel een koe volgens jou op 1 dag van dit voer eet en leg dit apart. Vraag aan de veehouder hoeveel de koe echt eet. Zat je in de buurt?

4. Met behulp van de schudbox ga je de grove en kleine delen van elkaar scheiden. Volg onderstaand stappenplan:

  • Stapel de bakjes als volgt op, nummer 1 komt onderop:

1. Opvangbak
2. Fijnste zeef
3. Middelste zeef
4. Grove zeef

  • Neem 200-300 gram voer. Dit is ongeveer een halve voerschep.
  • Strooi het voer in de bovenste bak.

5. Schud de box als volgt:

  • 5x horizontaal van voor naar achteren bewegen op een vlakke ondergrond.
  • Kwartslag draaien en beweging herhalen. Zie figuur 1 hiernaast.
  • Herhaal de beweging 7x.
  • Ca. 1 beweging per seconde over een lengte van ca. 30 cm (halve armlengte).

6. Bekijk het voer in de verschillende vakken. Welke voedermiddelen zie je? Is dit een ruwvoer of een krachtvoer? Vul de tabel in.7. Het is belangrijk dat het rantsoen goed gemengd wordt. Waarom?

8. Krijgen de koeien nog ander voer dan wat je voor het voerhek ziet? Zo ja, wat?

9. Vraag aan de veehouder waarom het zo belangrijk is dat de koeien de juiste voeding krijgen en schrijf het antwoord op.

10. Vraag de veehouder of hij of zij wel eens last heeft van ziekten die komen door onjuiste voeding. Welke ziekten waren dit en hoe werd gezorgd dat het dier weer beter werd? Schrijf de antwoorden op in de tabel hieronder.
11. Schrijf al je antwoorden op en bespreek ze in de klas met je docent.

Vergeet niet de veehouder te bedanken voor zijn of haar tijd!

Hulpmiddelen

Overleg met je docent hoe je het beste een bedrijf kunt zoeken. Jullie zouden ook met de hele klas een bedrijf kunnen bezoeken.

De volgende zaken zijn noodzakelijk om mee te nemen naar het bedrijf:

  • Schudbox
  • Weegschaal
Resultaat

Na het uitvoeren van deze opdracht weet je hoe een melkveehouder zijn of haar koeien voert. Je hebt je antwoorden opgeschreven en klassikaal besproken.