Vakkennis en vaardigheden

De assistent landbouwhuisdieren:

  • Heeft kennis van de sector landbouwhuisdieren (bedrijfstypen)
Inleiding

Werken in en rondom de veehouderij verschilt op veel vlakken van het werken met gezelschapsdieren. De aantallen productiedieren die per bedrijf worden gehouden zijn bijvoorbeeld vele malen groter dan het aantal gezelschapsdieren in een gemiddeld gezin. Ook moet een veehouder zijn of haar inkomen zien te verdienen met behulp van de dieren. Gezelschapsdieren daarentegen zijn dieren die voor de gezelligheid of als hobbydier worden gehouden.

Landbouwhuisdieren zijn dieren die bedrijfsmatig worden gehouden. Ze produceren bijvoorbeeld vlees, eieren of melk, maar ook de huid of vacht kan een product zijn. Je kunt denken aan runderen, varkens, schapen, geiten, konijnen en kippen. In deze wiki zal je soms ook het paard voorbij zien komen in de opdrachten. Dit komt omdat dit dier ook is opgenomen in het keuzedeel.

De sector landbouwhuisdieren bestaat natuurlijk uit alle veehouders (ook hobbyhouders) die voor de dieren zorgen, maar ook andere partijen zijn betrokken. Zo zijn dierenartsen, voerleveranciers, leveranciers van materiaal voor de stal en bedrijven die zich bezighouden met diagnostiek en lab-bepalingen betrokken bij de sector.  Ook zijn er grote brancheorganisaties die zich inzetten voor de belangen van de veehouders. Om te zorgen dat de kwaliteit van de sector hoog is en blijft zijn er wetten, regels en keurmerken. Ook zijn er instanties die in de gaten houden of de veehouders zich daar aan houden.

In dit onderdeel van de wiki maak je kennis met de sector landbouwhuisdieren en hoe daarin de kwaliteit bewaakt wordt.

Opdrachten

Opdracht 1 


De veehouderij

Opdracht 2 


Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Opdracht 3

Aanverwante bedrijven

Opdracht 4

Levenscyclus/-fasen dieren

Opdracht 5

KoeKompas: License to produce