De hoek waaronder zonlicht op de kas valt is van invloed op de hoeveelheid licht in de kas. De invalshoek is ten eerste afhankelijk van de stand van de zon. Deze wordt bepaald door de breedtegraad van de locatie en het tijdstip. Nederland ligt rond een breedtegraad van 51°. De baan van de zon en de zonnestand kan voor elk tijdstip worden bekeken via onderstaande tool. Ook kan er met deze tool worden nagegaan of een nabijgelegen gebouw of bijvoorbeeld een eigen bedrijfshal voor schaduw kan zorgen op de kas.


De baan van de zon en de zonnestand kan voor elk tijdstip van het jaar en elke locatie worden bekeken op www.suncalc.org. (Houd de Ctrl knop ingedrukt als u op de figuur of link klikt om een nieuw tabblad te openen.)


De oriëntatie van de kas en de dakhelling zijn ontwerpkeuzes die invloed hebben op de invalshoek van zonlicht. Ligt de nok van de kas in noord-zuid of juist oost-west richting? Hoeveel invloed heeft een dakhelling van 26° in plaats van 22°? Er is onderzoek uitgevoerd omtrent deze onderwerpen en dit is samengevat in de volgende secties: