Wat is de Kaskieswijzer?

Welkom bij de Kaskieswijzer! De Kaskieswijzer is een interactief naslagwerk op het gebied van daglichtbenutting in de glastuinbouw. Om zonne-energie optimaal te kunnen benutten is veel onderzoek uitgevoerd naar factoren die de toetreding van licht in de kas bepalen. Deze factoren hebben onder andere betrekking op kasontwerp, kasconstructie, kasdekmateriaal en schermen. Het doel van de Kaskieswijzer is om deze kennis toegankelijk en interpreteerbaar te maken voor ondernemers binnen de glastuinbouwsector met plannen voor nieuwbouw of verbouw. Zodoende biedt de Kaskieswijzer ondersteuning tijdens het ontwerpproces.

Waarom de Kaskieswijzer?

De Kaskieswijzer en veel van de onderliggende onderzoeksprojecten zijn uitgevoerd voor het innovatieprogramma Kas als Energiebron, met als doel een volledig duurzame en economisch rendabele energievoorziening voor de glastuinbouwsector. Optimale benutting van zonne-energie speelt daarin een belangrijke rol. Ten eerste omdat zonlicht verwarmingsenergie voor kassen is. Ten tweede omdat zonlicht de drijvende kracht is van fotosynthese en daarmee de productie van gewassen.

Beginnen

Ten eerste kunt u linksboven altijd een overzicht van alle pagina's binnen de Kaskieswijzer vinden. Hiermee kunt u vrij door de diverse onderwerpen navigeren. Daarnaast kan de Kaskieswijzer op verschillende manieren worden benaderd. Kies een van de onderstaande opties om te beginnen:

Stap voor stap door de Kaskieswijzer

De Kaskieswijzer bevat veel informatie die algemeen toepasbaar is, maar ook gewas specifieke kennis. Wij raden daarom aan de Kaskieswijzer in eerste instantie stap voor stap een keer door te lopen.


Waar bent u naar op zoek?

Bent u opzoek naar een specifiek onderwerp? Gebruik dan de interactieve zoekbalk om zo snel mogelijk bij de relevante informatie te komen.

Search

Naar de Rekentools

Hier vindt u de rekentools van de Kaskieswijzer. Vergelijk de lichttransmissie van verschillende kasontwerpen of bereken het effect van een AR coating.


Innovatieve kasontwerpen

Uit onderzoek en samenwerking zijn innovatieve kasontwerpen gekomen die waarde kunnen toevoegen aan nieuwbouw- en verbouwprojecten. Bekijk hier de mogelijkheden.