In ons dagelijks leven heeft de mens voortdurend te maken met de eigenschappen van vochtige lucht bij verschillende temperaturen. Buiten kan het regenen of mistig zijn, het fietszadel is misschien nat van de dauw, autoruiten zijn beslagen, krabben is soms zelfs nodig terwijl het nog echt niet vriest. Desondanks verdiepen we ons zelden in de natuurkundige achtergrond van deze verschijnselen. Als we iets willen leren over de eigenschappen van vochtige lucht komen we onvermijdelijk uit bij het Psychodiagram. Dit is een grafiek of een tabel waaruit de eigenschappen van vochtige lucht bij verschillende temperaturen kunnen worden afgelezen.

 

Op de horizontale as staat de temperatuur van de lucht van -10 tot 55°C. Op de verticale as staat de vochtinhoud van de lucht in gram/kg aangegeven. Dit is het absolute vochtgehalte, afgekort AV.

De online versie van het Psychrodiagram is te bereiken via: http://hnt.letsgrow.com/psychro.

Hiermee is het mogelijk om naast elkaar de condities in de kas en buiten en in de plant in te voeren en de diverse afgeleide grootheden te laten berekenen, als mede de verschillen tussen beide.