Wat is Kassim?

Welkom bij de Wiki van Kassim! Kassim is een online simulatietool voor educatieve doeleinden op het gebied van klimaatregeling binnen kassen. De tool is gebouwd met het oog op recente ontwikkelingen omtrent klimaatregelstrategie en kas technologie. Hieronder valt onder andere het onderzoek verricht voor het innovatieprogramma Kas als Energiebron, met als doel het energieverbruik van de Nederlandse glastuinbouw te verlagen. Maar ook ontwikkelingen met betrekking tot de (semi-) gesloten kas, kasdek materiaal, schermen en belichting. Kassim kan daartoe worden ingezet voor het onderwijs bij MBO, HBO en WO instellingen op het gebied van klimaatregeling, energie en klimaat in de glastuinbouw. Ook de sector glastuinbouw, waaronder telers, zijn welkom om Kassim te gebruiken voor het vergroten en verbreden van kennis.

De Wiki

Deze Wiki dient als ondersteuning voor het onderwijzen en werken met Kassim. De Wiki bestaat uit vier modules; Theorie, Handleiding, Opdrachten en Literatuur. De module Theorie is gebaseerd op het boek 'De basisprincipes van Het nieuwe Telen'. Het Nieuwe Telen is een initiatief van Kas als Energiebron en betreft een teeltmethode en een wijze van klimaatregelen die gebaseerd is op plantkundige en natuurkundige kennis.

De module Handleiding voor Kassim bevat een overzicht met algemene uitleg over alle functionaliteiten die te vinden zijn binnen de simulatie omgeving van Kassim. Er wordt uitgelegd hoe het model gebruikt kan worden voor het ontwikkelen van nieuwe opdrachten. En er is een begrippenlijst waarin de symbolen en begrippen worden geduid.

In de module Opdrachten zijn enkele voorbeeld opdrachten te vinden om bekend te raken met Kassim. Ook is er de mogelijkheid om opdrachten en uitwerkingen te delen met andere gebruikers via het Kassim forum.

Tot slot bevat de module Literatuur een lijst met relevante publicaties die gebruikt kunnen worden ter inspiratie, educatie of als naslagwerk.

Aan de slag

Via de onderstaande knoppen kunt u de simulatie omgeving van Kassim openen en de modules op deze Wiki ontdekken:


    


Zoeken binnen de Wiki van Kassim

Bent u op zoek naar een specifiek onderwerp? Probeer de interactieve zoekbalk uit om te zien of uw onderwerp binnen deze Wiki aan bod komt.

Search