Wat zijn webwinkels en platforms?

Via voedselwebwinkels, platforms en -marktplaatsen kun je online je eten bestellen en boodschappen doen. Zo worden pakketten aangeboden met lokaal, milieu- en/of diervriendelijk vlees en online supermarkten zonder fysieke winkel. Ook het aanbod in maaltijdboxen groeit. Andere sites brengen voedselaanbieders in kaart en verlenen voedsel bezorgservices. Ook neemt het aantal virtuele gemeenschappen dat actief is rond voeding toe.

Waarom webwinkels en platforms?

Door veranderende consumentenbehoeften ontstaan nieuwe verkoopkanalen. Consumenten willen hun producten op elk moment van de dag kunnen kopen en hebben een grote voorkeur voor het thuisbezorgen van de boodschappen.  Online webwinkels spelen daar slim op in.

Online biedt de mogelijkheid om meer informatie te bieden aan de consument. Uitgebreide omschrijvingen, specificaties, foto’s en video’s - zoals de video’s van de boeren bij Willem & Drees - zorgen ervoor dat de consument meer kennis kan opdoen over alle producten van over de hele wereld. Zo kunnen consumenten bewustere keuzes maken. Tevens bieden deze data de mogelijkheid om personalisatie toe te passen en consumenten advies te geven op het gebied van voeding.

Hoe ziet het er in de praktijk uit en/of wat zijn voorbeelden van bedrijven?

De bekendste online foodconcepten zijn van Albert Heijn, Jumbo, HelloFresh en Picnic. Maar ook andere partijen, zoals Hoogvliet en Mathijs Maaltijdbox, maken de stap naar online. Waar nu slechts een paar procent van de voedselmarkt online wordt verkocht, is de verwachting dat dat in 2020 mogelijk zelfs 20 procent bedraagt.

•          Koop een Koe

•          Picnic

•          HelloFresh

•          Thuisafgehaald

•          Liefde voor Lekkers

Wie jaagt het met name aan?

Consumenten op zoek naar comfort, gemak en/of kwaliteit en bedrijven die daarop in spelen

Verder lezen:

  • Hier lees je meer over lokale food-initiatieven.

Ga hier weer terug naar het overzicht van de thema's.

Ga verder naar Thema G: Food events

Of ga terug naar Thema E: Customised