Wat zijn gezonde producten?

Een breed thema waar de focus ligt op specifieke inhoudsstoffen met een meer of minder onderbouwd gezondheidseffect. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kiemplanten met een hoge concentratie van inhoudsstoffen. Functionele voeding zoals probiotica voor de darmen en een zuiveleidrank voor gezonde ogen zijn ook verkrijgbaar. Daarnaast zijn er consumentengroepen die bijvoorbeeld de zogenaamde A2-melk willen vanwege verwachte gezondheidseffecten.

Gepersonaliseerd eten is het nieuwe gezond. Iedereen is anders en geen enkel dieet werkt hetzelfde. Dankzij allerlei technologische ontwikkelingen is er steeds meer aandacht voor gepersonaliseerd eten: eten op maat dat is afgestemd op een specifieke doelgroep of zelfs één individu. Op basis van leeftijd, sekse, allergieën, levensstijl, voorkeuren en anderen aspecten zoals vatbaarheid voor ziektes, wordt een persoonlijk menu vastgesteld, soms verrijkt met additieven zoals microbiotica en extra vitaminen.

Waarom gezonde producten?

Gezondheid is een van de grootste maatschappelijke uitdagingen. Met voeding kun je ervoor zorgen dat mensen langer gezond blijven. Er zitten duizenden stoffen in planten waarvan een deel de gezondheid van mensen kan bevorderen. Als onderzoekers weten welke rassen veel van een bepaalde stof bevatten, dan kunnen veredelaars vervolgens rassen kweken die nog veel meer van deze goede inhoudsstoffen bevatten. Uiteindelijk kunnen ze op deze manier bijdragen aan voeding die mensen helpt langer gezond blijven.

Uitgangspunt van Personalised Food is dat ieder mens anders is en baat heeft bij voedsel dat past bij hem of haar. ‘Passen’ wil zeggen dat het de gezondheidsbehoefte van een individu op een bepaald moment ondersteunt of versterkt, afhankelijk van iemands constitutie, conditie, levensfase en levensstijl. Voedsel kan dan worden ingezet om mensen sneller te laten herstellen bij ziekte, of tijdens hun ziekteproces zo gezond mogelijk te laten eten. Als het voedsel extra inhoudsstoffen bevat die een patiënt goed kunnen gebruiken om sneller te herstellen is dat volgens de onderzoekers winst.

Hoe ziet het er in de praktijk uit en/of wat zijn voorbeelden van bedrijven?

De vernieuwende initiatieven die in deze categorie zijn actief bezig om ‘te sleutelen’ aan de inhoudsstoffen van hun producten en opereren met hun initiatieven op ‘ingrediënten niveau’

•          BroccoCress

•          MacuView

•          A2-melk

•          Joylent

•          Winbiotic

Wie jaagt het met name aan?

Onderzoekswereld en medische wereld, patiëntenorganisaties.

Verder lezen:

Ga hier weer terug naar het overzicht van de thema's.

Ga verder naar Thema E: Customised

Of ga terug naar Thema C: Lokaal