De foodsector staat voor twee grote uitdagingen. In de eerste plaats moet zij er voor zorgen dat er voldoende en betaalbaar eten voor iedereen is en blijft. Op dit punt heeft de foodsector de afgelopen eeuwen grote successen geboekt. De wereldbevolking is hard gegroeid, maar ook is er per hoofd van de bevolking meer eten dan ooit. Tegelijkertijd is dit niet genoeg, want daarnaast moet dit voedsel ook duurzaam en gezond zijn. (Kemperman, 2016)

Wat zijn de belangrijke uitdagingen voor de Foodsector?

1.Schaalbaarheid & Betaalbaarheid : Voldoende en betaalbaar eten voor iedereen

2.Gezond & Duurzaam: Gezond eten dat duurzaam wordt geproduceerd

Op welke manieren kan de foodsector dit doen?

  1. Als mensen weigeren meer geld te betalen voor duurzamere voedselproductie, dan moet je er als bedrijf voor zorgen dat duurzame productie goedkoper is en zichzelf financiert.
  2. Als extra kwaliteit en gezondheid van producten de productie duurder maakt, maar de consumenten er niet meer voor willen betalen omdat ze daar niets van merken, moet je als bedrijf de waarde zichtbaar en proefbaar maken.

Dit stelt voedselproducenten voor de volgende opgaven:

  1. Hoe kun je zo voordelig mogelijk produceren en verbouwen en tegelijkertijd de duurzaamheid en de gezondheid van je product verhogen door schaarse middelen (nog) beter te benutten en minder te verspillen? De middelen die de wereld ons biedt, zoals water, land en energie, zijn beperkt en er moet daarom zuinig mee worden omgesprongen.
  2. Hoe kun je er voor zorgen dat voor lekkerder en gezonder eten ook meer wordt betaald?