In een gemiddelde voedselvoorraadkast kom je altijd wel een paar Unilever-merken tegen. Elke dag gebruiken 2 miljard mensen een Unilever product. Het moedermerk Unilever wordt in toenemende mate zichtbaar gemaakt op de verschillende producten. Toch weten veel klanten niet dat diverse merken uit dezelfde fabriek komen. De Unilevermerken zijn A-segmentproducten die over het algemeen duurder zijn dan de B-merk of huismerkproducten. Met toevoegingen in product of verpakking verleidt Unilever de klant om toch voor het merkproduct te kiezen. Het product straalt uit: je betaalt wat meer, maar daarmee heb je wel een beter product. Het is duurzamer gemaakt en het is ook nog een gezondere en/of kwalitatief betere keuze. Unilever investeert fors in duurzame innovatie. Het business model als geheel is gericht op het creëren van win-win combinaties:

  • Bewustzijn creëren omtrent voedselveiligheid en gezondheid en tegelijkertijd een toename van de verkoop van de eigen producten met een gezond en veilig imago.
  • Duurzaam omgaan met schaarse productiemiddelen en tevens kostenbesparing realiseren.
  • Investeren in ontwikkelingshulp waarmee de afzetmarkt wordt vergoot.

Kortom, Unilever draagt bij aan een duurzaam leefklimaat als er tevens voldoende business-relevantie te halen is.

Door zich in te leven in zijn doelgroepen is Unilever in staat klanten aan te moedigen om met Unilever producten te investeren in eigen welzijn en gezondheid. Zo weet Unilever klanten aan zijn merken te binden: de producten zijn onderdeel van hun dagelijks leven en ze zijn bereid er wat meer voor te betalen. 

Door kritische consumenten en media-uitingen zoals de Keuringsdienst van Waarde, wordt interactie en klantencontact steeds belangrijker. Unilever speelt hier op in door niet alleen reactief vragen van klanten te beantwoorden, maar ook door online informatie te verschaffen over het product, de ingrediënten, de klantbelofte en kritische media-uitingen die gelinkt kunnen worden aan de productlijn. Zo versterkt Unilever het klantcontact en zet het online media in als onderdeel van de productbeleving.