(bron: Handleiding voor stadiumonderzoek bij tulpen. Ministerie van landbouw Natuurbeheer en Vissserij, Lisse 1990)

Voor een goede schuurbehandeling van tulpenbollen is het van groot belang dat de bollen op het juiste tijdstip bij een andere temperatuur worden gezet. Dit geldt vooral voor bollen die moeten worden gekoeld voor een vroege bloei. Het juiste tijdstip wordt bepaald d.m.v. een stadiaonderzoek van de bol. Hier wordt gekeken naar het ontwikkelingsstadium van het groeipunt.

Wat heb je nodig:

  • Tulpenbollen
  • Scherp schilmesje
  • Pincet
  • Prepareernaald
  • Snijplank
  • Microscoop

Werkwijze

  1.  Snijd het bovenste gedeelte van de tulp boven de spruit af.

2. Nadat dit is gebeurd (foto 1) snijdt men een stukje boven de bolbodem enigszins schuin in de richting van de spruit (foto 2). Men stopt net voor de spruit en breekt het aangesneden gedeelte      van de bol met het mes naar boven (foto 3)

Foto 2Foto 3  

3. Hierna snijdt men op de zelfde wijze een volgend stuk van de bol aan en breekt dit weg (foto 4)

4. Dit herhaal je tot de spruit vrij is (foto 5)

Foto 4Foto 5

5. Bij latere stadia blijft de opperhuid van de binnenkant van de omsluitende bolrok soms als een vliesje om de spruit zitten. Dit verwijder je voorzichtig.

6. Is de spruit eenmaal uitgeprepareerd, dan moeten de jonge loofbladen voorzichtig worden verwijderd om het eigenlijke groeipunt geheel vrij te maken. Als de bloemvorming reeds is ingezet zal dit aantal loofbladen meestal 3 of 4 zijn. De loofbladen worden onder de microscoop met behulp van een prepareernaald verwijderd.

7. Het groeipunt is nu klaar om onderzocht en beoordeeld te worden.