Merknaam: Clio

 Groep: pyrazolen  

 Geen beeld beschikbaar.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Schadebeeld

Middel met contact- en bodemwerking toegelaten n maís. Veroorzaakt bleking.

groep F2: 4-HPPD-remmers

  • Belangrijkste symptomen: planten worden wit, doorschijnend van kleur
  • bij minder dan 50 % beschadiging grote kans op overleving van de plant

Het middel was tot april 2015 toegelaten in maïs. Bij een bespuiting onder ongunstige omstandigheden kan er een geelgroene band ontstaan op de plaats waar het blad is omgebogen. Deze verkleuring kan lang zichtbaar blijven, maar heeft geen verdere gevolgen. Suikerbieten en zonnebloemen kunnen achter blijven in groei.

Werkingsmechanisme

Alle herbiciden die bleking veroorzaken remmen de vorming van pigmenten (kleurstoffen) bijvoorbeeld de aanmaak van chlorofyl (bladgroen) en van caroteen (gele kleurstof). De vorming van carotenoïden vindt vooral in nieuw weefsel plaats.

In volwassen weefsel is het gehalte aan carotenoïden hoog genoeg om het chlorofyl te beschermen, in kiemende onkruiden niet. Het gevolg is dat de planten wit verkleuren (albinisme), vooral de delen waar de primaire fotosynthese plaatsvindt, zoals (jonge) bladeren en stengels. Deze groep is net als groep C en K onderverdeeld in drie subgroepen (F1, F2, F3). De herbiciden binnen een subgroep hebben een vergelijkbaar werkingsmechanisme.  Ook andere fotosyntheseremmers kunnen witverkleuring geven. Het verschil is dat bij de groep herbiciden die bleking veroorzaakt vaak meer dan 50% van de plant wit verkleurd.