Merknaam: Kerb 50 W, Kerb  FLO

 Groep: benzamiden  

De wortels van de tulp zijn afgeknot, de spruit is geremd door residu in de grondAfsterven van wintertarwe dor residu in de grond na onkruidbestrijding in koolzaad, anderhalf jaar eerder uitgevoerd
Afgebroken stengel van karwij na onkruidbestrijding. De insnoering zit op de grens van grond en luchtVervorming/vertakking van de wortels van peen door propyzamide, rechts controle, links behandeling met propyzamide

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Schadebeeld

Propyzamide remt van de vorming van microtubuli en zorgt voor groeiremmingen. Het middel heeft een bodemwerking en is systemisch.

groep K1: Microtibili-aanleg-remmers

Belangrijkste symptomen:

  • dwerggroei
  • paars of roodverkleurde stengels
  • op gezwollen, gebarsten hypocotylen
  • korte verdikte stengels
  • remming van de wortelgroei
  • geclusterde wortels
Werkingsmechanisme

Deze middelen verstoren de gewone celdeling of mitose. De chromosomen verdubbelen wel, maar er worden geen nieuwe celwanden en dus nieuwe cellen gevormd.

 Hierdoor wordt de groei door celdeling in de meristeemweefsels (deelweefsels) verstoord. Het aantal cellen blijft als het ware gelijk. De celkernen hebben twee maal zoveel of nog meer chromosomen dan normaal. De cellen groeien wel door, maar meer in de breedte dan in de lengte. Dit is goed te zien aan de planten, die sterk gedrongen zijn. Blad- en worteluiteinden kunnen er ‘gezwollen’ uitzien.

Deze groep is net als groep C en F onderverdeeld in drie subgroepen (K1, K2 en K3). De herbiciden binnen een subgroep hebben een vergelijkbaar werkingsmechanisme.