Merknaam: Stomp

 Groep: dinitroanilinen 

Schade van pendimethalin aan de onderste bladeren van veldboonWegval van uien door bespuiting met Stomp, door heftige regenval 6 weken na bespuiting
 
Remming van de wortelgroei en geclusterde wortels van snijboon door pendimethalin aan het water toe te voegen (laboratoriumproef). 

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Schadebeeld

Pendimethalin is een bodemherbicide. Het zorgt voor remming van de celdeling.

groep K1: Microtibili-aanleg-remmers

Dit middel heeft dampwerking. Daardoor kunnen op de grens van lucht en grond insnoeringen ontstaan. Net boven de grond ontstaat een verdikking.

Belangrijkste symptomen:

  • dwerggroei
  • paars of roodverkleurde stengels
  • op gezwollen, gebarsten hypocotylen (= stengeldeeltje onder de kiemlobben)
  • korte verdikte stengels
  • remming van de wortelgroei
  • geclusterde wortels
Werkingsmechanisme

Deze middelen verstoren de gewone celdeling of mitose. De chromosomen verdubbelen wel, maar er worden geen nieuwe celwanden en dus nieuwe cellen gevormd.

Hierdoor wordt de groei door celdeling in de meristeemweefsels (deelweefsels) verstoord. Het aantal cellen blijft als het ware gelijk. De celkernen hebben twee maal zoveel of nog meer chromosomen dan normaal. De cellen groeien wel door, maar meer in de breedte dan in de lengte. Dit is goed te zien aan de planten, die sterk gedrongen zijn. Blad- en worteluiteinden kunnen er ‘gezwollen’ uitzien.

Deze groep is net als groep C en F onderverdeeld in drie subgroepen (K1, K2 en K3). De herbiciden binnen een subgroep hebben een vergelijkbaar werkingsmechanisme.