Merknaam: Ally SX, Artus

 Groep: sulfonylureas 

Schade van 40 g/ha Ally op koolzaad  in wintertarweEffect van metsulfuron-methyl op onkruiden in tarwe. O.a. verkleuring van kamille, hart van plant wordt bruin

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Schadebeeld

Metsulfuron-methyl, een aminozuurremmer, heeft een contactwerking, met name via het blad. Werk systemisch. De groei van de onkruiden word snel gestopt.

De snelheid van afsterven is afhankelijk van soort, leeftijd en groeiomstandigheden en kan enkele weken duren. Hierbij kunnen typische roodverkleuringen optreden. Bladnerven zijn roodverkleurd, wit of paarsverkleurd. Het blad is niet goed ontvouwen en de plant blijft achter ing roei.

Werkingsmechanisme

Alle stoffen uit deze groep biosyntheseremmers remmen de aanmaak van het enzym AcetoLactaatSynthase, afgekort ALS. Dit enzym zorgt voor aanmaak van aminozuren (bouwstoffen van eiwitten) zoals valine, leucine en isoleucine.

Nadat de aanmaak van aminozuren is geremd, gaat de plant de nog aanwezige voorraad aminozuren verbruiken. De groei stopt meteen. De plant verliest zijn groene kleur. Zij wordt meestal roodachtig, maar soms ook bleker van kleur en blijft achter in groei (dwergachtig). Binnen de ALS-remmers zijn er verscheidene chemische families. In Nederland zijn er herbiciden uit twee families erkend: de sulfonylureas en triazolypyrimides (ook wel sulfonamides genoemd). Deze herbiciden werken al in zeer lage doseringen. Ze zijn tevens zeer veilig in het gebruik. Sulfonylureas hebben vaak een smal werkingsspectrum. Vaak worden twee ALS-remmers gecombineerd in één product, en dan heeft het product toch een zeer brede werking. Alle ALS-remmers zijn erg resistentiegevoelig  Een plant kan resistent worden door de aangrijpingsplaats van het middel te wijzigen of door zijn stofwisseling op het middel aan te passen. Resistentie voor een sulfonylureumherbicide betekent niet automatisch resistentie voor een sulfonamideverbinding.