Merknaam: Butisan S

 Groep: chlooracetamiden 

Verdikte hoofdstengel , draaien/krullen van de groeischeuten, groeistofachtige verschijnselen in acacia (Robinia)Gekroesd blad door Butisan S in weigelia
Schade door metazachloor aan preiplanten. Vergroeiing van plant. Enige baardvorming aan de wortelsVerdikte hoofdstengel , draaien/krullen van de groeischeuten, groeistofachtige verschijnselen in acacia (Robinia)

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Schadebeeld

metazachloor heeft een contact- en bodemwerking en remt de celdeling. De exacte werking is niet bekend

Groep K3: Celdelings-remmers

Belangrijkste symptomen:

  • Schade aan maïs: misvormde  verdraaide bladeren en ondergrondse bladvorming
  • Krimpen en verdraaien van blad
Werkingsmechanisme

Deze middelen verstoren de gewone celdeling of mitose. De chromosomen verdubbelen wel, maar er worden geen nieuwe celwanden en dus nieuwe cellen gevormd.

Hierdoor wordt de groei door celdeling in de meristeemweefsels (deelweefsels) verstoord. Het aantal cellen blijft als het ware gelijk. De celkernen hebben twee maal zoveel of nog meer chromosomen dan normaal. De cellen groeien wel door, maar meer in de breedte dan in de lengte. Dit is goed te zien aan de planten, die sterk gedrongen zijn. Blad- en worteluiteinden kunnen er ‘gezwollen’ uitzien.

Deze groep is net als groep C en F onderverdeeld in drie subgroepen (K1, K2 en K3). De herbiciden binnen een subgroep hebben een vergelijkbaar werkingsmechanisme.