Merknaam: Callisto, Calaris, Elumis

 Groep: triketonen 

Schade door Callisto in aardappel(opslag). Wit/geelverkleuring (chlorose) en bruinverkleuring (necrose) in hart van de plant

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Schadebeeld

Mesotrione is een contactherbicide met een systemische werking. Het middel wordt voornamelijk opgenomen door het blad, maar heeft ook een werking via de grond. Het zorgt voor bleking van de plant.

groep F2: 4-HPPD-remmers

Belangrijkste symptomen :

  • planten worden wit, doorschijnend van kleur
  • bij minder dan 50 % beschadiging grote kans op overleving van de plant
Werkingsmechanisme

Alle herbiciden die bleking veroorzaken remmen de vorming van pigmenten (kleurstoffen) bijvoorbeeld de aanmaak van chlorofyl (bladgroen) en van caroteen (gele kleurstof). De vorming van carotenoïden vindt vooral in nieuw weefsel plaats.

In volwassen weefsel is het gehalte aan carotenoïden hoog genoeg om het chlorofyl te beschermen, in kiemende onkruiden niet. Het gevolg is dat de planten wit verkleuren (albinisme), vooral de delen waar de primaire fotosynthese plaatsvindt, zoals (jonge) bladeren en stengels. Deze groep is net als groep C en K onderverdeeld in drie subgroepen (F1, F2, F3). De herbiciden binnen een subgroep hebben een vergelijkbaar werkingsmechanisme.  Ook andere fotosyntheseremmers kunnen witverkleuring geven. Het verschil is dat bij de groep herbiciden die bleking veroorzaakt vaak meer dan 50% van de plant wit verkleurd.