Merknaam: Tramat 200/Tramat 500, Betanal Expert, Betanal Quattro

 Groep: benzofuranen 

Bietenplanten met ernstige misvormde en klevende balderen na onkruidbestrijdingSchade in maïs door bentazon en ethofumesaat

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Schadebeeld

Ethofumesaat heeft een contact- en bodemwerking, systemisch. Het remt de vetzuursynthese. Bij beschadiging worden planten misvormd. Wortels zijn kort en verdikt (soms met gezwollen worteleinden).

Belangrijkste symptomen:

  • groeistofachtige symptomen
  • omlaag en naar binnen buigen van bladranden
  • omkrullen van bladeren, oprollen
  • knisperen van blad, krokantachtige bladeren
  • onvruchtbaarheid van de bloemen, ontbreken van vruchten/zaden
Werkingsmechanisme

Ook deze groep werkt in op de vetzuursynthese namelijk op de vorming van de waslaag. Doordat de waslaag van samenstelling verandert, droogt de plant eerder uit en dringen ziekteverwekkkers gemakkelijker binnen.

De planten worden donkerder van kleur en zijn gemakkelijker te bevochtigen. De vorming van lange vetzuren (nodig voor de vorming van de waslaag) vindt vooral plaats in jonge weefsels. Vandaar dat bij een vooropkomst toepassing het kiemende zaad na het opgebruiken van de vetzurenreserve zal afsterven. De thiocarbamaten waaronder prosulfocarb (Boxer) en tri-allaat (Avadex) behoren, remmen behalve de celdeling ook de celstrekking; vooral de spruiten worden geremd. Het exacte werkingsmechanisme van ethofumesaat (o.a. Tramat, Betanal Expert, Betanal Quattro, groep benzofuranen) is onbekend. Naast de bovengenoemde symptomen kan deze werkzame stof ook groeistofachtige symptomen laten zien.