Merknaam: Asulox

 Groep: carbamaten 

Vertakte wortels van witlof na onkruidbestrijding

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Schadebeeld

Asulam remt DHP (dihydropteroate synthase) en zorgt voor misvorming. Het middel heeft een contact- en bodemwerking. Het is een systemisch middel dat zowel door blad als wortels wordt opgenomen

Belangrijkste symptomen: verkleuring beginnende bij het jongste blad en wortelremming. Het kan vooral op lichte gronden en bij veel neerslag vertakking van de penwortels van cichorei (witlof) veroorzaken.

Werkingsmechanisme

Deze herbiciden remmen een enzym dat bij de vorming van foliumzuur (betrokken bij DNA-synthese) een rol speelt. Dit zorgt ervoor dat de celdeling van de groeipunten wordt verstoord.

Het zijn vrijwel allemaal bodemherbiciden die wortel- en spruitontwikkeling tegengaan. Kenmerkend voor al deze stoffen is dat de kieming van het zaad niet wordt geremd. Direct na opname van de werkzame stof wordt de verdere ontwikkeling afgeremd. De wortels zijn kort en verdikt, waarbij de worteluiteinden soms zijn opgezwollen. De plant vormt steeds nieuwe wortels die als een prop of baard aan de plant zitten. De spruiten ontwikkelen zich in het algemeen wel zover dat ze boven de grond uitkomen, maar daarna niet of sterk vertraagd doorgroeien.