Glastuinbouw

Groep: gebreksziekten

Zwavelgebrek glastuinbouw
Zwavelgebrek in tomaat
Sulfaatgebrek toont het eerste in de jonge bladeren Zwavelgebrek in tomaat

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Symptomen

 

Een tekort aan zwavel geeft verstoring in de vorming van eiwitten, aminozuren. Een relatief klein tekort heeft al grote invloed op de opbrengst van gewassen. Zwavel is tevens voor de plant van belang voor de vorming van bladgroen en enzymen.

Vooral koolgewassen zijn gevoelig voor een tekort. Bij ui, knoflook, radijs, koolsoorten en mosterd verbeterd het de smaak. Over het algemeen verbetert de wortelgroei en zaadproductie en verhoogt het de weerstand van planten tegen o.a. schimmels (denk aan de zwavel verdamper).

Gebreksverschijnselen

  • Verminderde groei
  • Vertraagde afrijping
  • De jonge bladeren worden eerst licht groen en vervolgens worden de oudere bladeren geel

Achtergrondinformatie over Zwavel

Zwavel , het element S, is voor een onderdeel van de eiwitten in de plant . Een tekort aan zwavel geeft dus verstoring in de vorming van eiwitten en een relatief klein tekort heeft al grote invloed op de opbrengst van gewassen.

Op het oog is S gebrek in een gewas moeilijk vast te stellen. Oliehoudende gewassen zoals koolzaad en koolsoorten nemen veel S op. Baktarwe moet voor een goede bakkwaliteit voldoende eiwitten bevatten en daarvoor is voldoende beschikbare S noodzakelijk. Zwavel is voor de plant van belang voor de vorming van bladgroen en enzymen.

Zwavel komt voor het gewas beschikbaar door mineralisatie in de bodem, depositie vanuit de lucht (‘zure regen’) en door bemesting. Door verlaging van het zwavelgehalte in dieselolie in de afgelopen decennia komt er minder S voor de plant beschikbaar vanuit depositie en is vaker een bemesting van dit element noodzakelijk. Op kleigronden is de S voorraad in de grond door mineralisatie en door depostie ruim voldoende om de opname te compenseren. Zwavelgebrek komt vooral voor op zandgrond met weinig organische stof en vooral na een natte winter. Zwavel spoelt erg gemakkelijk uit. De zwavelvoorraad in het profiel kan door middel van grondonderzoek worden vastgesteld.

 

 

Maatregelen
  
  • Gebruik zwavelhoudende meststoffen
  • Voor een snelle reactie pas je bladbespuiting met een zwavelhoudende meststof toe