Gewas: Kool

Wetenschappelijke naam: Rhizoctonia solani AG 2-1

Groep: Schimmelscaption 1caption 2


caption 3caption 4


Klik op de afbeelding voor een vergroting.
© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo


Herkenning
 Op de stengelbasis van de kiemplant ontstaan blauwzwarte vlekken De stengelvoet snoert in, waardoor de plant achterblijft in groei, maar ook kan omvallen en afsterven. Bij oudere planten ontstaan zwartpoten.
Levenswijze

De schimmel ontwikkelt zich vooral onder warme, vochtige omstandigheden en komt daardoor veel voor bij opkweek onder glas. De schimmel vormt geen sporen, maar blijft in de grond over als sclerotiën (rustorganen met dikwandig schimmelweefsel). Wanneer waardplanten aanwezig zijn, groeien uit de sclerotiën schimmeldraden die de plant infecteren. De schimmel kan ook in de de grond overleven op dood organisch materiaal. Rhizoctonia solani komt in meer gewassen voor. De schiimmelwordt onderverdeeld in AG-groepen (Anastomosis groups) die in ecologie sterk verschillen. Een bodem kan ziektewerend zijn voor het ene type, maar niet voor het andere type.

Maatregelen
  • Voorkom structuurschade, een slechte bodemstructuur bevordert de ziekte-ontwikkeling
  • Continuteelt van bloemkool kan leiden tot ziektewerendheid van de bodem tegen Rhizoctonia. Continuteelt kan alleen als er geen problemen zijn met andere bodemschimmels zoals knolvoet.
  • Goed afgehard, gezond plantgoed