Gewas: Skimmia, Buxus, meerdere boomkwekerijgewassen

Wetenschappelijke naam: Berkeleyomyces basicola  (Chalara elegans)

Groep: Schimmels

Aangetaste wortelsAangetast onbeworteld stek

Aangetast stekKlik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright WUR, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Herkenning

Chalara elegans veroorzaakt bruin zwarte plekken en later verrotting van de wortels. Aantastingen komen vooral voor bij zwakke planten en onder minder goede groeiomstandigheden.

Tijdens de stekperiode kan de besmetting al plaats vinden. Als de plant jaren later een groeistoornis ondervindt (b.v. zuurstofgebrek bij de wortels door plasvorming) kan de ziekte toeslaan.

Levenswijze

De schimmel kan veel plantenfamilies aantasten. De schimmel vormt in de wortels sporen in lange ketens, die lange tijd kunnen overleven. Chalara elegans produceert twee verschillende soorten sporen, die beide in grote aantallen worden geproduceerd: • De grotere, meer robuuste chlamydosporen kunnen slapend blijven in de bodem en op droge, vervuilde oppervlakken gedurende lange tijd (bij minste 3-5 jaar) tussen gewassen. Chlamydosporen zijn zeer resistent tegen chemische sterilisatiemiddelen en zijn veel moeilijker te doden dan sporen van Pythium en Phytophthora. • De kleinere minder robuuste endosporen worden meestal iets vroeger geproduceerd dan de chlamydosporen. Ze kunnen gemakkelijk in de lucht komen en kunnen zich verplaatsen via grond/ stof en water.

Maatregelen
  • Start met een schoon of ontsmet teeltsubstraat en uitgangsmateriaal.
  • Zorg voor een goede ontwatering, afwatering en structuur van de grond
  • Verwijder aangetaste planten