Gewas: Bromelia's

Wetenschappelijke naam: Rhizoecus americanus

Groep: Insecten

WortelwolluisWortelwolluis in Tillandsia

Wortelwolluis in Tillandsia cyanea

Een plant met een geknepen hart in het midden duidt op een aantasting van wortelwolluis.

 

 

 
Aantetaste plant, Haworthia limifolia 

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Herkenning

De wortelluis is een polyfage soort die afkomstig is uit Midden en Zuid Amerika en die door de plantenhandel naar andere landen buiten zijn oorsprongsgebied is vervoerd. De eerste vondst in Nederland was in 1990 in een kas.

Wortelwolluizen komen voor op de wortels en het onderste deel van de plant. De luis wordt vaak pas gesignaleerd als de plant uit de pot wordt gehaald, wanneer witte plukken was en volwassen vrouwtjes zichtbaar zijn. Vooral zwakke planten zijn een ideale plaats voor wortelwolluis om zich op te ontwikkelen. De eerste wortelwolluis bevind zich vooral diep in de pot.

Levenswijze

De levenscyclus van ei, via nimfenstadia, naar volwassen vrouwtje duurt twee tot vier maanden, afhankelijk van de temperatuur en de soort. Eieren worden afgezet in een wollige eizak, te herkennen als wit pluis op de wortels.

De duur van het eistadium varieert van nog geen 24 uur tot enkele weken. Uit het ei komt het eerste nimfenstadium dat voor de verspreiding zorgt. Hebben de nimfen eenmaal een plek gevonden dan vestigen ze zich en brengen hun monddelen in de plant. Na drie of vier nimfenstadia, ontstaat het volwassen vrouwtje. Het volwassen vrouwtje leeft één tot twee maanden. In deze periode legt ze enkele tientallen eieren in 1-3 eizakken. Afhankelijk van de soort zijn alle individuen vrouwelijk, waarbij de voortplanting dus ongeslachtelijk gebeurt, of zijn er ook mannelijke exemplaren aanwezig.

De wortelwolluizen scheiden een wit wasachtig poeder af dat hun lichaam deels bedekt en ook op de wortels en gronddeeltjes is terug te vinden.

De aantasting kan zich onder andere verspreiden via het  eerste nimfenstadium, recirculatie water, hergebruik van aangetaste potten, besmette potgrond.

Maatregelen
  • Maak gebruik van schoon plantmateriaal.
  • Zorg preventief voor een goed hygiëne-beleid.
  • De beschikbaarheid van effectieve gewasbeschermingsmiddelen en bestrijders is beperkt. Met één bestrijdingscyclus lijkt een volledige bestrijding niet haalbaar. Inzet van de roofkever Atheta kan bij een lichte aantasting een goede optie zijn. Bij een matige aantasting kan chemische inzet gevolgd door inzet van biologische bestrijders een goede optie zijn. Let wel op of deze te combineren zijn met de inzet van biologische bestrijders.
  • Ontsmet hergebruikt water, want wortelwolluis kan zich via water verspreiden.