Gewas: Iris

Wetenschappelijke naam: Phenacoccus avenae en P. emansor

Groep: Insecten

Wolluis iris: bolaantasting

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Herkenning

Aan de top van aangetaste bollen bevinden zich bevinden zich onder de vliezige huiden een witte, wollige en wasachtige massa.

In die massa bevinden zich vele roze tot grijsachtig gekleurde platte insecten en ook eieren. Deze bollen zijn verdroogd. De spruit wordt niet beschadigd en de aantasting breidt zich na het planten niet uit. Verdroogde bollen komen niet op. Licht aangetaste bollen hebben nog een goede gebruikswaarde.

Levenswijze

De volwassen wolluizen zijn weinig beweeglijk, maar de larven kunnen zich zowel actief verspreiden als door luchtstromen worden meegevoerd.

In Nederland overleeft de wolluis het groeiseizoen niet en komt dus niet met de bollen van het veld in de bewaarruimte. Wel kan de plaag zich vermoedelijk in de bewaarruimte handhaven. Verspreiding kan ook plaatsvinden via het fust, indien dit continue wordt gebruikt. De plaag komt alleen voor tijdens de bewaring bij 30°C en wordt vaak te laat ontdekt. Ook andere bolgewassen die lange tijd bij hoge temperatuur worden bewaard, kunnen worden aangetast, zoals hyacint en narcis.

Maatregelen
  • Besmet fust 15 minuten dompelen in water van 60°C.
  • Bollen tijdens de bewaring bij 30°C behandelen met een insecticide volgens geldende adviezen.