Gewas: Diverse gewassen

Wetenschappelijke naam: virussen

Groep: Virussen

Virus bij roosVirus bij pioenroos

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright WUR, NVWA, Delphy, KAD, Landbrugsinfo

Herkenning

Virussen bestaan niet uit cellen maar uit zeer kleine deeltjes. Ze zijn volledig afhankelijk van hun gastheer. Ze kunnen zichzelf niet vermeerderen maar ze laten zich door de cellen van hun gastheer vermeerderen.

Ze veroorzaken symptomen als misvorming, bontbladigheid, groeiremming, chlorose of vergeling, heksenbezemgroei, lichte en donkergroene bladvlekken, mozaïekverschijnselen, afsterving of necrose, kringen. Ook kunnen virussen symptoomloos voorkomen in gewassen.

Levenswijze

Virussen zijn zeer klein, van 20 - 1300 nanometer. Één nanometer is éénmiljoenste meter, ze zijn dus alleen met elektronenmicroscoop te zien. Virussen zijn opgebouwd uit een infectieus gedeelte dat omgeven is door een eiwitmantel en bescherming biedt tegen ongunstige omstandigheden. De vorm verschilt van staaf-, bol- tot bolvormig. Er zijn drie groepen reacties van planten.

De meeste planten zijn niet gevoelig (resistent) voor een infectie met een willekeurig virus. De planten hebben dan geen symptomen. Bij enkele planten ontstaat een overgevoeligheidsreactie bij een virusaantasting. De cellen gaan vervolgens dood, en vormt een klein dood (necrotisch) vlekje. Zo kan de infectie zich niet verder uitbreiden. Een derde groep planten is gevoelig voor de infectie. Er vindt een systemische infectie plaats en vervolgens wordt de hele plant ziek.

De overdracht van virussen kan plaatsvinden door: vegetatieve vermeerdering zoals stekken, mechanisch contact zoals schuren en verwonding en via dierlijke aantasters (zgn vectoren) zoals nematoden, luizen, mijten, wittevlieg, cicaden, trips en kevers. Onkruiden kunnen een bron van virus zijn. Diverse virussen verspreiden zich via plantenzaden.

De diagnose van virussen vindt plaats door middel van toetsplanten, laboratoriumtoetsen of zelftoetsen.

Maatregelen
  • Minder vatbare (resistente) soorten of rassen gebruiken
  • Zorgen voor goede groeiomstandigheden
  • Keuring, certificering en toetsen van uitgangsmateriaal
  • Starten met virusvrij uitgangsmateriaal via weefselkweek en meristeemcultuur
  • Stringente bedrijfshygiëne doorvoeren.
  • Goede bestrijding van de vectoren en onkruiden.