Gewas: Bromelia's

Wetenschappelijke naam: Tomato spotted wilt virus

Groep: Virussen

Tomatenbronsvlekkenvirus in Aechmea fasicata Primera

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Herkenning

Bij tomatenbronsvlekken virus ontstaan er verschillende symptomen zoals necrotische kringen en bladvlekken. Daarnaast treedt vergeling en misvorming op.

De necrotische bladvlekken zijn soms omgeven door een gele of bronskleurige rand of necrose van de bladnerven. Een karakteristiek symptoom is necrose in de vorm van bruine strepen in de lengterichting op de bladeren. Dit laatste symptoom komt echter niet altijd voor. Jonge scheuttopjes kunnen afsterven en soms zelfs de hele plant. Planten kunnen achterblijven in de groei.

Algemeen gesteld, behoren groeiremming en allerlei vormen van necrose (afsterving) en chlorose (geel verkleuring) tot de symptomen van het tomatenbronsvlekken virus.

Levenswijze

Tomatenbronsvlekkenvirus wordt overgebracht door volwassen tripsen. De trips wordt vaak in het larvale stadium al drager van dit virus. De Californische trips, Frankliniella occidentalis, is de meest efficiënte overbrenger van dit virus. Bestrijding van Tomatenbronsvlekkenvirus kan zodoende door het bestrijden van trips.

De incubatieperiode (= de tijd tussen infectie en zichtbaar worden van de symptomen) bedraagt 3 tot 4 weken. Dit houdt in dat ook schijnbaar gezonde planten een infectiebron kunnen zijn.

Het virus wordt niet door middel van plantensap of zaad overgedragen.

Tomatenbronsvlekkenvirus komt voor op een zeer brede reeks waardplanten, waaronder tomaat, aubergine, sla, bloemisterijgewassen en vele soorten onkruid.

Maatregelen
  • Start met gezond plantmateriaal.
  • Verwijder onkruiden.
  • Scout wekelijks op trips en bestrijdt deze chemisch of biologisch.
  • Verwijder aangetaste planten zorgvuldig.