Gewas: Koolzaad

Wetenschappelijke naam: Sclerotina sclerotiorum

Groep: Schimmels

 
Aantasting van het gewas door sclerotiënrot of sclerotinia.De donkere, rattekeutelachtige propjes zijn sclerotiën.
 
 
In de aangetaste stengeldelen worden sclerotiën gevormd. Dit zijn propjes mycelium. Met deze sclerotiën blijft de ziekte in de grond achter.Uit de sclerotiën groeien paddestoelvormige vruchtlichaampjes, waarop sporen worden gevormd. deze sporen zorgen voor de verspreiding van de ziekte in het veld.


Apothecia van Sclerotinia sclerotiorum, bron Eppo Dr Andrea Minuto, Centro Regionale di Sperimentazione e Assistenza Agricola, Albenga (IT).


Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Herkenning

Sclerotinia aantasting herken je aan gele planten in het gewas.

Bij het doorbreken van een aangetaste stengel tref je grijs schimmelweefsel aan met daarin de rattenkeutels, waar de ziekte zijn naam aan dankt. Op de plaats van aantasting is de stengel vaak bleek en wit van kleur.

Levenswijze

Sclerotinia is een schimmelziekte die op veel gewassen voorkomt. Behalve erwten worden ook bonen, aardappelen, koolzaad, witlof, peen enzovoort aangetast. Door middel van sclerotiën (rattenkeutels) kan de schimmel in de grond overwinteren. Onder vochtige omstandigheden en temperaturen tussen 10 en 25°C ontwikkelen zich in het voorjaar uit de sclerotiën paddestoeltjes waarin de sporen ontstaan, die de plant kunnen infecteren. Deze sporen worden met de wind verspreid naar de gewassen. Sclerotinia is dus een grondgebonden ziekte.

Maatregelen

Op percelen met sclerotinia aantasting in het gewas het bouwplan verruimen met een aantal minder gevoelige gewassen. Verder is het mogelijk aan het begin van de bloei een chemische bestrijding uit te voeren.