Gewas: Diverse gewassen

Wetenschappelijke naam: Diverse soorten b.v. Cryptococcus fafisuga, Gossyparia spuria

Groep: Insecten

KommaschildluisSchildluis


Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright WUR, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Herkenning

Er zijn vele soorten schildluizen zoals de beukenschorsluis of iepenschildluis. Ze verschillen onderling sterk van vorm kleur en grootte. Schildluizen dragen het schild in tegenstelling tot dopluizen los om zich heen en ze zijn platter.

Soms wordt schildluis verward met wolluis. Dat is met name bij soorten die mannetjes hebben die opgroeien in een witte, wasachtige langgerekte cocon. Hoewel schildluizen minder algemeen voorkomen dan wol- en dopluizen vormen ze soms een hardnekkige plaag. Ze zuigen plantensappen en kunnen virussen overbrengen. Hun aanwezigheid valt vaak in het begin op doordat ze een stof injecteren in bladeren die zorgt voor gele vlekken in het blad. Bij zware aantasting kunnen schildluizen hele planten als het ware leegzuigen, scheuten en later ook stammen sterven af. Schildluizen scheiden in tegenstelling tot dop- en wolluizen geen honingdauw af.

Levenswijze
Bij schildluizen zitten de schilden los op het insect, deze zijn plat en verschillend van vorm. Afhankelijk van de soort kunnen er tot acht generaties per jaar optreden. Een vrouwtje kan wel tot 1.000 nakomelingen krijgen.
Maatregelen
  • Zorgen voor goede groeiomstandigheden
  • Het inzetten van natuurlijke vijanden