Gewas: Gras

Wetenschappelijke naam: Gaeumannomyces graminis

Groep: Schimmels

 
Op pas aangelegde grasvelden op zandgronden met een hoge pHEerst kleine bruine plekken, later grotere plekken

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Herkenning

Vooral struisgrasssen zijn gevoelig. De ziekte is te herkennen aan de lichte bronskleurige min of meer ronde aantastingsplekken.

Vooral jonge grasvelden met een hoge pH worden aangetast. In de loop van de zomer worden de aangetaste plekken steeds beter zichtbaar. De plekken kunnen een flinke diameter bereiken, tot wel een meter doorsnede.

Levenswijze

De ziekte infecteert het gras vanuit de grond. Een slechte voedingstoestand, een hoge pH van de toplaag, een viltige grasmat en mangaangebrek vergroten de kans op aantasting.

Maatregelen
Niet chemische maatregelen:
  • Verhoging van de pH in de wortelzone voorkomen door het achterwege laten van kalkbemesting, geen gebruik maken van basische dressing materialen of het gebruik van beregeningswater met een hoge pH.
  • Bemesting met ammoniumsulfaat of ijzersulfaat. Ook een mangaanbemsting kan de ziektedruk verminderen.
  • Zorg voor een goede voedingstoestand van de bodem, voorkom vervilting van de grasmat en zorg voor een goede drainage.
Chemisch:
  • Het middel Heritage (azoxystrobine) heeft een toelating ter bestrijding van ronde plekkenziekte. De actieve stof behoort tot de groep van de strobilurinen. Middelen uit deze groep zijn resistentiegevoelig. Het middel mag daarom volgens het wettelijk gebruiksvoorschrift maar een beperkt aantal keren per jaar ingezet worden.