Gewas: Berk (Betula) en Larix

Wetenschappelijke naam: Melampsoridium betulinum

Groep: Schimmels

Roest op berkRoest op berk


Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright WUR, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Herkenning

Aantasting door de roestschimmel is te herkennen aan de gele vlekjes op de onderkant van de bladeren die meestal in juni al verschijnen. De aantasting begint onder in de kroon en gaat langzaam omhoog. In het najaar verschijnen op de bovenkant van de aangetaste bladeren bruin-zwarte korstjes. Bij sterke aantasting kan het blad verdorren en voortijdig afvallen. Bij vroege, heftige bladval vormt de boom soms nieuw blad in hetzelfde jaar. Ernstige roestaantastingen zorgen voor aanzienlijke groeivermindering en vitaliteitsvermindering.

Levenswijze

In het voorjaar worden de naalden van de Lariks (Larix) geïnfecteerd met de schimmel. Op deze naalden ontstaan oranje gele sporenhoopjes. Deze sporen kunnen het blad van de berk infecteren. De sporen die van het berkenblad komen kunnen weer andere bladeren van de berk aantasten. In de nazomer ontstaan op de aangetaste bladeren bruinzwarte sporenhoopjes met de wintersporen. De schimmel overwintert op de afgevallen bladeren van de berk en infecteert als eerste weer de lariks die als wisselwaard optreedt.

Maatregelen
  • Er zijn momenteel geen roestresistente populierenrassen, alhoewel de veredeling zich hier wel lange tijd op heeft gericht
  • Zorgen voor goede groeiomstandigheden
  • Aangetaste delen wegsnoeien en afgevallen blad verwijderen