Gewas: Zantedeschia

Wetenschappelijke naam: Rhizoctonia solani

Groep: Schimmels

 
Rhizoctonia solani in Zantedeschiablad 

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

 

Herkenning

Opkomend blad vertoont bruine onregelmatig gevormde vraatachtige plekken rond de voet van de bladeren. Er is sprake van een pleksgewijze slechte stand van het gewas. Bladeren vergelen vanuit de bladranden en worden later bruin als gevolg van slechte wateropname. De wortels zijn glazig en grijsachtig rot of aan de wortelpunt aangetast. Bij doorsnijden zijn bruine plekjes in het weefsel te zien. Op de wortels zijn uitwendig schimmeldraden aanwezig.

Rhizoctonia tast vanuit de grond de jonge scheuten en de wortels aan. Het eerste beeld op het blad is vaak te zien op de grens van grond en lucht. De aangetaste bladeren en bloemknoppen vertonen bij het verder uitgroeien beschadigingen met rafelige randen, of soms gaten, waarop schimmeldraden te vinden zijn. In scheuren in de onderkant van de knol wordt vaak Rhizoctonia aangetroffen maar het is niet bewezen dat de schimmel ook de oorzaak is van de scheuren.

Levenswijze

Het is een schimmel die een aantasting veroorzaakt vanuit de grond. Rhizoctonia is aanwezig in de grond maar kan ook met de knollen meekomen. De schimmel groeit goed in de bovenste laag van de grond als deze relatief droog is.  Tijdelijk te droge óf te natte grond kan het ontstaan van Rhizoctonia bevorderen. Rhizoctonia komt vaak gecombineerd voor met Pythium met daarna Pectobacterium (voorheen Erwinia) als secundair rot.

 

 

Maatregelen
  • planten voorzichtig verwijderen, laat geen (besmette) grond in de kas vallen
  • grond of potgrond (indien hergebruikt) behandelen met een fungicide volgens geldende adviezen voor, of vlak na het planten.