Gewas: prunussoorten (perzik, abirkoos, pruim), daarnaast Clematis, Ligustrum vulgare, Juglans regia en Euonymus Europaeus

Wetenschappelijke naam: Plum pox virus (PPV)

Groep: Virussen

 

BladsymptomenVlekken op vruchten

 
Ringvlormige vlekken op pruim
 

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

 

Herkenning
 

Het pruimensharkavirus of sharka-virus is een quarantaineorgnaismen. Het virus dat wordt overgebracht door luizen, veroorzaakt ringvormige vlekken op bladeren en soms vruchten.

Vooral in het voorjaar zie je duidelijke verschijnselen in de vorm van ringvormige vlekken, chlorose, ontkleuring van de nerven of  bladmisvorming. Ook op de vruchten kun je vlekken aantreffen. Bij pruimen en abrikozen zijn de vruchten misvormd. Het vruchtvlees wordt bruin. . De symptomen zijn sterk afhankelijk van plaats, seizoen, Prunus spp. en hun cultivars en het plantorgaan (blad of vrucht).

Levenswijze

Het virus wordt over lange afstanden verspreid via besmet plantenmateriaal. Bladluizen als de groene perzikbladluis kunnen het virus op korte afstand verspreiden. De luizen kunnen het virus ook op andere bomen en kruidachtige planten overdragen. Het aantal geïnfecteerde bomen rond een besmettingshaar lijkt afhankelijk van het aantal gevleugelde bladluizen. Het Sharka-virus is niet overdraagbaar via het zaad.

Maatregelen
  • Het Sharka-virus is een quarantaineorganisme. Daarom vindt inspectie plaats bij import.
  • Het virus kan niet bestreden worden.
  • Voorkom besmetting door gebruik te maken van virusvrij uitgangsmateriaal en bladluizen te bestrijden.
  • Besmette planten moet je direct vernietigen.