Gewas: Iris

Wetenschappelijke naam: Penicillium hirsutum (Penicillium verrucosum var. corymbiferum)

Groep: Schimmels

 
Penicillium-rot iris: Aangetaste bol met blauw-groen schimmelpluis.

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Herkenning

Aangetast bolweefsel verkleurt donker- of blauwgrijs en is vaak bedekt met een blauwgroene sporenmassa (foto). Aangetast weefsel is niet ingezonken, zoals bij bolrot, terwijl ook de begrenzing minder scherp is.

De aantasting kan zich door de gehele bol uitbreiden. Van zwaar aangetaste bollen komen de spruiten niet boven de grond. In minder ernstige gevallen blijft de plant kort en kan krom groeien (sikkelplanten), een verschijnsel dat ook bij bolrot door Fusarium kan voorkomen. Een bol waarvan de bodem al bij het planten licht is aangetast, levert een plant die in de groei achterblijft en niet in bloei komt.

Levenswijze

Zowel tijdens de bewaring en het transport als na het planten, kunnen de bolbodem en de rokken worden aangetast. De schimmelsporen worden verspreid tijdens de verwerking en bewaring van de bollen en kunnen gezonde bollen via wonden aantasten. Deze wonden kunnen ontstaan door stoten of vallen, maar vooral door de scheurtjes in het onderste deel van de bolrok, die ontstaan bij het uitgroeien van de wortelpunten, zijn een invalspoort.

Het is zelfs bij goede bewaring niet geheel te voorkomen dat de wortelpunten tijdens de bewaring al doorbreken. Bij een droge bewaring (RV lager dan 70%) is er beduidend minder aantasting door Penicillium.

Vroeg gerooide bollen (witte huid) zijn aanmerkelijk vatbaarder voor de ziekte dan rijp gerooide bollen. Bij bewaring bij 9°C is de aantasting vaak groter dan bij bewaring bij 17°C.

Maatregelen
  • Lage RV (< 70%) en goede ventilatie bij bewaring
  • Bollen niet droog koelen
  • Bollen ontsmetten volgens geldende adviezen
  • Bollen planten in goed bevochtigde grond om de snelheid van beworteling en wondheling te bevorderen.
  • Bollen niet onrijp oogsten