Wetenschappelijke naam: Lamium purpureum

 Familie: Lipbloemenfamilie (Lamiaceae) (vroeger Labiatae) 

Paarse dovenetel bloeiend  Paarse dovenetel kiemplant    
Paarse dovenetel kiemplant    Paarse dovenetel in bloei        

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Herkenning

De kiemlobben van paarse dovenetel zijn aan een uiteinde getand, aan het andere uiteinde iets gedeukt met een puntje in het deukje.

De paarse dovenetel kan in herfstingezaaide gewassen behoorlijke pollen vormen De echte blaadjes zijn min of meer driehoekig in omtrek en golvend getand. De onderste bladeren hebben langere bladstelen dan de hogere blaadjes. Aan de top van de stengels zitten de blaadjes vrij dicht op elkaar (bijenkorf). Zoals bij alle lipbloemigen is de stengel van de paarse dovenetel vierkant (duidelijk te voelen) en zitten de blaadjes twee aan twee kruisgewijs tegenover elkaar.

Levenswijze

De paarse dovenetel is een éénjarig, sterk aromatisch zaadonkruid, dat zowel in het najaar als in het voorjaar kiemt. Kan voorkomen in plantsoenen en op akkers. Vormt niet veel bladmassa en is daardoor meestal geen echte concurrent van het gewas. Waardplant voor o.a. meeldauwschimmels.

Maatregelen
Niet chemisch

Mechanisch met eggen, schoffelen, stomen, borstelen etc.

Chemisch

In grasland, gazons, sportvelden gevoelig voor bepaalde groeistoffen. In granen gevoelig voor een groot aantal middelen en middelencombinaties. Voor meer informatie, zie de PD-gewasbeschermingsgids en de handleiding gewasbescherming.