Gewas: Coniferen

Groep: gebreksziekten

Juniperus scopulorum 'Skyrocket', links controle, rechts molybdeengebrek

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Symptomen

Bij Juniperus scopulorum 'Skyrocket' uit molybdeengebrek zich in het meer horizontaal gaan staan van takken. Bovendien zijn de schubben iets blauwer van kleur. In Abies en Picea uit molybdeengebrek zich door kleine donkerbruine naaldpunten. Deze zijn scherp afgetekend tegen het groen. Soms zijn de naalden ook chlorotisch. Het weefsel van de bruine naaldpunten is gedeeltelijk ingezonken en deze naalden vallen er vaak af. De groei van de gewassen is geremd en er is een lagere houtproduktie.

Bladanalyses

Molybdeengebrek uit zich grofweg bij een gehalte beneden 0,06 mg per kg droge stof.

Voorkomen en genezen

Molybdeen of Mb gebrek komt in sommige gewassen voor op gronden met een lage pH in combinatie met veel ijzer in de grond. In de praktijk vooral op lemige gronden en rivierklei.

Bieten, spinazie, bloemkool en klaver zijn gevoelig. Bij bloemkool kan het gevolg van molybdeengebrek het achterwege blijven van koolvorming zijn. Molybdeen gebrek is herkenbaar aan het achter blijven in groei, een lichtgroene kleur, licht vouwen van de bladeren en een meer stijle bladstand.

Vee is niet gevoelig voor molybdeen gebrek. Te veel molybdeen in de bodem verhindert echter de opname van koper door het gewas, waardoor problemen met de gezondheid van het vee kunnen ontstaan.