Gewas: Moerasspirea (Filipendula ulmaria)

Wetenschappelijke naam: Dasineura ulmaria

Groep: Galmuggen

Gallen van D. ulmaria op de bovenkant van bladslippen van moerasspireaGallen van D. ulmaria op de onderkant van het blad van moerasspirea


Gallen van D. ulmaria op de bovenkant van bladslippen van moerasspirea


Klik op de afbeelding voor een vergroting.
© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo


Herkenning
Op de hoofdnerf en op andere nerven zijn kleine (ca. 2 mm) knobbelvormige gallen vastgehecht, die aan beide zijden van het blad uitsteken. Aan de bovenkant zijn de gallen halfbolvormig of onregelmatig gevormd, aan de onderkant zijn de gallen puntig met een met fijne haren beklede opening. De gallen kunnen aan de onderzijde sterk behaard zijn. De gallen zijn geelgroen tot roodachtig. De bladeren kunnen bij een sterke aantasting bezaaid zijn met een groot aantal vaak gedeeltelijk met elkaar vergroeide gallen.
Levenswijze

Het volwassen insect is een mugje van een paar mm lang en leeft maar een paar dagen waarin de paring plaatsvindt. De vrouwtjes leggen eieren op de waardplant. De larven daaruit prikken de waardplant aan en veroorzaken door de stoffen die ze daarbij uitscheiden de vorming van de gal door de plant. In elke galkamer leeft één lichtgele galmuglarve. Het laatste larvestadium is donkergeel. De larve verpopt in de gal. Er kunnen twee tot drie generaties per jaar zijn.

Maatregelen

Niet van toepassing