Gewas: Kool

Wetenschappelijke naam: Aleyrodes proletella

Groep: Insecten


volwassen koolwittevlieg


Klik op de afbeelding voor een vergroting.
© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo


Herkenning
 De volwassen koolwittevliegen hebben vier grijs-zwarte vlekken op de vleugels en zijn bedekt met een wasachtig wit poeder, ze zijn ca. 1,5 mm lang. Ze zitten in kolonies aan de onderzijde van het blad. Zowel de volwassen wittevliegen als de larven zuigen aan het blad en scheiden daarbij honingdauw af. Deze honingdauw vormt een kleverige laag op het blad waarop zich roetdauwschimmels ontwikkelen.
Levenswijze

De eitjes zijn wit van kleur en worden in cirkels of gebogen rijen afgezet aan de onderkant van het blad. De larven die uit de eieren komen kruipen naar een nerf om zich daaraan te voeden. Van die plek gaan ze niet meer weg.. De eerste drie larvestadia zijn plat en ovaal. Het vierde en laatste stadium zwelt op. Binnen dit laatste larvestadium (soms ‘’pop’’ genoemd, maar dat is het niet) ontwikkelt zich het volwassen insect.


Maatregelen
  • Gewasbehandeling volgens geldende regels

  • In spruitkool worden regelmatig sluipwespen aangetroffen die hun eitjes in de larven van de koolwittevlieg leggen. Na parasitering kleuren de larven zwart. Chemische bestrijding kan ook deze natuurlijke vijanden doden.