Gewas: Cotoneaster, Chaenomeles, Euonymus, Malus, Photinia, Prunus, Pyrus, Rosa, Rubus, Sorbus, Salix en Taxus en vele andere gewassen.

Wetenschappelijke naam: Agrobacterium tumefaciens

Groep: Bacteriën

 
Knobbelziekte in dahlia

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright WUR, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Herkenning

Aan de basis van de stengel, vooral op de kraag, maar niet op de wortels, komen wratachtige woekeringen voor. Deze kunnen zeer verschillend van grootte zijn van 1 tot 10 cm in doorsnede (foto).

Levenswijze

A.tumefaciens is een grondgebonden bacterie die in de natuur vrij algemeen voorkomt. Niet elke A.tumefaciens-stam veroorzaakt echter een wortelknobbel. De wortelknobbelbacterie kan ongezien meekomen met plantmateriaal of is al aanwezig in de grond. Infectie van een plant vindt plaats via wonden. De knobbels die vervolgens op wortels, wortelhals en soms op bovengrondse delen ontstaan, variëren in grootte en kunnen leiden tot bladverkleuring, dwerggroei en zelfs tot afsterven van het gewas.

Maatregelen
  • Bestrijden is lastig, grondontsmetting werkt niet. Daarom is het voorkomen van een besmetting cruciaal. Hierbij is het van belang hygiënisch te werk te gaan en wonden zoveel mogelijk te voorkomen.

  • voor het stekken verse grond en gezonde knollen gebruiken;

  • knollen waarop zich tijdens de stekperiode knobbels ontwikkelen, verwijderen en vernietigen.