Gewas: Ericaceae

Groep: gebrekszietken

 
 
Rhododendron 'Catawbiense Boursault' (van links naar rechts) controle, stikstof-, fosfaat- en kaligebrekRhododendron (Japanse Azalea) 'Blaauw's Pink' (van links naar rechts) controle, kali- en ijzergebrek
 
 
Rhododendron molle (Azalea mollis), links controle, rechts kaligebrek. 

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Symptomen

Gebrek aan kali uit zich voornamelijk in een kleiner blad. De bladkleur is aanvankelijk normaal groen. Bij o.a. Rhododendron, die meestal tweemaal een schot maakt in één groeiseizoen, verkleuren de randen van de bladeren van het eerste schot geel.

In de herfst en winter wordt vanaf de rand uiteindelijk het gehele blad geel. Op het eind van de winter en in het volgende groeiseizoen ontstaat extra bladval van de aangetaste bladeren. In Japanse azalea's ontstaan vanaf ongeveer het zevende blad vanaf de top en in de top van de scheut gele bladranden en bladpunten. In de herfst werden deze bladranden en bladpunten bruin. Op Rhododendron molle ontstonden bij kaligebrek bruine necrotische vlekken, zowel aan de bladrand als verspreid over het blad.

Bladanalyses

Kaligebrek uit zich grofweg bij een gehalte beneden 10,0 g per kg droge stof.

Voorkomen en genezen

Kali of K speelt een belangrijke rol bij het transport van fotosynthese producten in de plant. Kali is opgelost in het celvocht van gewassen en speelt daarom een belangrijke rol bij de wateropname van de plant en het voorkomen van overmatige verdamping

Ook zorgt kali voor stevige gewassen. Kali is van belang voor de kwaliteit van gewassen: het bevordert de bakkwaliteit van aardappelen en vermindert de gevoeligheid voor stootblauw. Kali overmaat heeft een negatieve invloed op het onderwatergewicht bij zetmeelaardappelen en de sapzuiverheid (winbaarheid) van suikerbieten.

Op zware jonge zeekleigronden komt kali vrij door mineralisatie van kleimineralen, deze gronden kunnen dus kali naleveren. Op rivierkleigronden kan kali vastgelegd worden in moeilijk opneembare verbindingen (kalifixatie). Op lichte gronden is de kali voorraad meestal gering.