Gewas: Uien


Groep: Fysiologische afwijkingen


Hagelschade op uienbol


Klik op de afbeelding voor een vergroting.
© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo


Herkenning

Hagelstenen of de druppels van een slagregen vormen ronde of onregelmatige plakjes van 1-5 mm doorsnede met een wit tot gele kleur op het blad of op de bol. Deze zijn meestal alleen te zien aan de kant van de planten die gericht was naar de richting waaruit de hagel of regen kwam. Ernstige schade aan het loof kan leiden tot uitstel van bolvorming. De gevolgen van hagelschade zijn groter in een volgroeid gewas. De veroorzaakte wondjes op het blad en op de bol zijn een ingang voor wondparasieten.

Maatregelen
  • Na hagelschade is het raadzaam om te spuiten met een schimmelbestrijdingsmiddels volgens geldende voorschriften. Dit kan eventueel in combinatie met sporenelementen om wondheling zo snel mogelijk te laten plaatsvinden en verder verzwakking van het gewas te voorkomen.
  • Wanneer de hagelschade vlak voor de oogst of voor het strijken heeft plaatsgevonden, kan het raadzaam zijn om het gewas mechanisch te strijken om vollopen van de bladpijpen met water te voorkomen. Het platstrijken bij voorkeur uitvoeren met een rollende plastic pijp om beschadiging van het blad zoveel mogelijk te beperken.
  • Uienbollen die beschadigd zijn door hagel zijn vaak slecht of beperkt houdbaar.