Gewas: Gleditsia Valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos)

Wetenschappelijke naam: Dasineura gleditschiae

Groep: Galmuggen

 
 
Gleditsiabladgalmug, peulvormige gallenGleditsiabladgalmug, imago
 

Gleditsiabladgalmug, larve        


Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright WUR, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Herkenning

De jonge blaadjes komen niet open. In de verdikte, opgerolde bladeren, als een peultje, ontwikkelen zich de rode larven van 2,5 mm groot.  De aantasting leidt tot een bossige groei, bladval en kale takken. Jonge bomen kunnen in de groei worden geremd.

Levenswijze

De larven verpoppen in de grond. In het voorjaar, afhankelijk van de temperatuur eind april – begin mei, komen de volwassen muggen te voorschijn. Hun vliegbereik is niet groot. Tussen de jonge blaadjes worden de roodgekleurde eitjes afgezet, die na een week uitkomen. De misvorming van de bladeren is het gevolg van het zuigen van de larven. De verpopping vindt plaats in de bladeren. Na ongeveer 3 weken kunnen er opnieuw volwassen muggen zijn; er zijn 3 - 4 generaties per jaar. De toppen van de nieuwe scheuten vormen ei-afzettingsplaatsen voor de volgende generaties galmuggen. De larven van de laatste generatie verlaten de bladgallen en overwinteren in de grond, waar ze in het voorjaar verpoppen.

Maatregelen
  • Minder vatbare (resistente) cultivars gebruiken
  • Zorgen voor goede groeiomstandigheden
  • Door inzet van feromoonvallen ontstaat inzicht in de vlucht van de volwassen muggen. Alleen dit stadium kan worden bestreden met breedwerkende middelen. Een bestrijding op het juiste moment bespaart middelgebruik.