Wetenschappelijke naam: Galeopsis tetrahit

 Familie: Lipbloemenfamilie (Lamiaceae) (vroeger Labiatae)

kiemplant met kenmerkende kiemlobbenHennepnetel kiemplant met grote kiemlobben
bloeibloem detail

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Herkenning

De kiemlobben van hennepnetel zijn getand en veel groter dan de kiemlobben van andere lipbloemigen zoals de paarse dovenetel en de hoenderbeet.

De kiemlob is getand aan de stengelzijde en heeft aan de andere zijde een deukje. De echte blaadjes zijn gezaagd, langwerpig en behaard. De bladeren zijn in het midden het breedst. De hennepnetel wordt tot een meter hoog en doet tijdens zijn bloei denken aan een uit elkaar getrokken witte dovenetel. De laatste is veel compacter.De hennepnetel heeft net als de andere vertegenwoordigers van de liploemen familie, de bladeren kruisgewijs tegenover elkaar staan. De stengel is vierkant.

Levenswijze

De hennepnetel is een eenjarig zaadonkruid, dat vooral in het voorjaar tot kieming komt. Hennepnetels komen vooral voor op bewerkte grond zoals bouwlandpercelen en bewerkte, braakliggende terreinen. De bloemen zijn wit tot witpurper van kleur. Kan samen met andere onkruiden een concurrent zijn voor het gewas.

Maatregelen
Niet chemisch

Alle vormen van mechanische bestrijding, stomen, branden.

Chemisch

Wordt met de gebruikelijke middelencombinaties in de verschillende gewassen meegenomen. Voor meer informatie, zie de PD-gewasbeschermingsgids en de handleiding gewasbescherming.