Gewas: Zwarte els (Alnus glutinosa)

Wetenschappelijke naam: Acalitus brevitarsus (syn. Acaria brevitarsus, syn. Eriophyes brevitarsus, syn. Phytoptus brevitarsus)

Groep: Galmijten

Lichtgroene blaasjes op de bovenzijde van de bladeren van zwarte els op de plaatsen waar zich de gallen van A. brevitarsus aan de onderzijde bevinden.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo


Herkenning
Op de onderzijde van het blad ontwikkelen zich witte tot roodbruine haarkussentjes (erinea) die vaak samensmelten tot onregelmatige ovale clusters. Aan de bovenzijde van het blad ontstaan op die plekken lichtgroene blaasjes. Ze kunnen soms zelfs het gehele blad kunnen bedekken. Bij zware aantastingen krullen de bladranden naar beneden. De haarkussentjes kunnen soms ook aan de bovenzijde van het blad voorkomen, de blaasjes zitten dan aan de onderkant.
Levenswijze

Galmijten zijn zeer klein, ca. 0,2 mm, dus niet of nauwelijks met het blote oog waarneembaar. Ze hebben een spoelvormig lichaam met slechts 2 paar poten aan de voorkant. Ze voeden zich door een stilet in een plantencel te steken en deze leeg te zuigen. De stoffen die de galmijt daarbij uitscheidt, zetten de plant aan tot het maken van gallen. De mijten leven tussen de knotvormige haren van de gallen.

Maatregelen

Niet van toepassing