Gewas: Sierteelt stekmateriaal, o.a. Astilbe, Calluna, Clematis, Erica, Lonicera en Paeonia.

Wetenschappelijke naam: Rhizoctonia solani

Groep: Schimmels

Dradenschimmel: ingesponnen stekRhizoctonia: aantasting in pyrachantha
Aantasting in Juniperus Viburnum: aangetast stek  


Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright WUR, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Herkenning
Rhizoctonia is een algemeen voorkomende bodemschimmel en veroorzaakt vooral schade aan stekken, geënte gewassen en jonge scheuten in het begin van een teelt. De aantasting treedt op aan de plantvoet op de grens van lucht en grond. De eerste symptomen zijn het verkleuren van de wortelhals of het onderste stengelgedeelte, waarna het weefsel zacht wordt en verschrompelt. De planten worden geel, verwelken, vallen om en sterven af. De grond kan soms bedekt zijn met een wit spinnenwebachtig schimmelweefsel, dat al snel donkerbruin wordt. Een aantasting met de schimmel komt vaak pleksgewijs voor en breidt zich uit als een olievlek.
Levenswijze

De overlevingsduur van Rhizoctonia in de grond varieert van enkele maanden tot jaren. In de grond kan de schimmel overleven op organisch materiaal of in de vorm van dichte schimmelstructuren.

Onder vochtige en warme omstandigheden kan de schimmel zich snel uitbreiden. Een hoge vochtigheid van de grond, gebrekkige bodem doorluchting, een hoge plantdichtheid en veel afstervende plantendelen zijn gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling van de schimmel.Maatregelen
  • Een goede hygiëne en optimale teeltomstandigheden reduceren het risico van een aantasting.
  • Een goede bodemstructuur en een beheerste watergift voorkomen problemen. Het gewas mag niet nat de nacht ingaan.