Gewas: Muscari

Wetenschappelijke naam: Ditylenchus destructor

Groep: Aaltjes

Destructoraaltje in Muscari: Draaiend blad en ondergronds bruine strepen op het blad.

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

 

Herkenning

De loofbladeren krommen zich en in het bladgedeelte onder de grond komen bruine strepen voor. De bloemtrossen komen minder goed tot ontwikkeling. In de buitenste bolrokken ontstaan oranjebruine vlekken, die meestal vanuit de bolbasis uitwaaieren en een grillige vorm hebben. Het aangetaste weefsel is droog en korrelig.

Levenswijze

Het destructoraaltje tast het gewas voornamelijk vanuit de grond aan. Zieke bollen gaan vaak tijdens de bewaring verloren. Het aaltje kan zich niet langdurig in een partij handhaven. Zonder waardplant kunnen de aaltjes maximaal twee jaar in de grond overleven.

Er zijn ca. negentig waardplanten van het destructoraaltje bekend, waaronder dahlia, hyacint, iris, krokus, tulp, Camassia, Chionodoxa, Colchicum, Erythronium, Gladiolus nanus, Liatris, Muscari, Oxalis, Puschkinia en Tigridia. Aardappel, peen en sommige onkruiden als distel, klein hoefblad, paardenbloem en weegbree zijn eveneens waardplant.

Maatregelen
  • aangetaste planten verwijderen en vernietigen;
  • de bollen na het rooien 1 tot 3 weken bewaren bij 30°C en na 24 uur voorweken een warmwaterbehandeling geven van 4 uur bij 45°C;
  • een vruchtwisseling aanhouden van ten minste 1 op 3 met niet-waardplanten zoals lelie en narcis;
  • besmette grond 8 weken inunderen of ontsmetten.