Gewas: Buxus

Wetenschappelijke naam: Monarthropalpus buxi

Groep: Insecten

 
 
Opzwellingen waarin larve overleeft     Schade bovenzijde blad    


Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Herkenning

Op de bovenzijde van het blad zijn vage gele vlekken zichtbaar. Aan de onderzijde daarvan bevinden zich ronde vlakke opbollingen. Wanneer de bovenlaag van aangetaste bladeren wordt verwijderd zijn daar oranje larven zichtbaar.

De aantasting geeft bruine groeipunten. Hoewel buxusbladgalmug bij een deel van de buxuskwekerijen wordt aangetroffen, vinden de telers de schaden en het kwaliteitsverlies beperkt.

Levenswijze

De volwassen muggen leven in de periode mei-juni maar één dag en leggen dan hun eitjes, voornamelijk in de onderkant van jong zacht blad. Op de plaatsen van eiafzetting ontstaan opzwellingen. Na enkele weken komen hieruit geel witte larven die vervolgens geel groen kleuren. Vanaf het eind van de zomer zijn de larven groter en zijn ook de mijnen beter zichtbaar als het blad tegen het licht wordt gehouden. De larven overwinteren in opzwellingen van de bladeren. Daarin verpoppen ze zich in april - mei. In mei - juni komen de volwassen muggen weer tevoorschijn Er is dus 1 generatie per jaar.

Maatregelen
  • Mechanisch: door geregeld te snoeien en het verwijderen van het snoeisel wordt de aantasting beperkt.
  • Chemische bestrijding is moeilijk omdat de larven in het blad leven en moeilijk te raken zijn. Er zijn mogelijkheden tijdens de vluchtperiode of met systemische middelen.