Gewas: Nerine

Wetenschappelijke naam: Aphelenchoides ritzemabosi

Groep: aaltjes

Bladaaltjes in Nerine: bruine gekleurde barstjes in de stengel en op bolrokken

Bladaaltjes in Nerine: bruine ruwe streepjes op het blad en bruin verkleuring in de bol

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

 

Herkenning

De bloemsteel voelt ruw aan; de oppervlakte is voorzien van talrijke, dwarse, iets bruingekleurde barstjes. Soms blijft de steel kort en groeit hij krom. In ernstige gevallen komt de bloemknop niet eens boven de bol uit. De afzonderlijke bloemen kunnen onregelmatig gegroeid zijn. Bij ernstige aantasting sterft het blad te vroeg af, nadat het eerst bronskleurig is geworden.

Levenswijze

Aaltjes die vrij in de grond of in verterende, aangetaste bladeren voorkomen, kunnen niet langer dan 6 8 weken overleven. Wanneer binnen deze termijn op zo’n grond nerine wordt geplant, zullen de aaltjes hierop overgaan, vooral wanneer de bollen met de top boven de grond uitsteken. Tijdens het groeiseizoen buiten vermeerderen de aaltjes zich explosief; in de kas niet, vanwege de droge omstandigheden.

Wanneer een aangetast blad enkele uren nat is, komen de aaltjes naar buiten. Ze worden dan gemakkelijk door regen en wind verspreid. De aaltjes spoelen en zwemmen dan via het blad naar de top van de bol. Op deze manier kan de ziekte verraderlijk snel om zich heen grijpen.

Verspreiding van aangetaste naar gezonde bollen is mogelijk, bijvoorbeeld via spoelwater of het ontsmettingsbad.

Dit aaltje kent vele waardplanten, zowel onder de vaste planten als onder de bolgewassen, zoals Fritillaria, Colchicum, Erythronium en lelie.

Maatregelen
  • bollen een warmwaterbehandeling geven van 2 uur bij 43,5°C;

  • tijdens de warmwaterbehandeling verspreiding van de aaltjes voorkomen volgens geldende adviezen;

  • bij buitenteelt vruchtwisseling van minimaal 2 maanden met andere waardplanten toepassen