Gewas: Esdoornsoorten (Acer spp) en andere loofbomen


Wetenschappelijke naam: Anoplophora chinensis

Groep: Insecten

 
 
Imago (= volwassen insekt) van de Aziatische boktor. De uitvlieggaten varieren van 9 tot 15 mm.
 
 
Vraatschade van volwassen kevers aan twijgen.Borende larve.


Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright WUR, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Herkenning

De Aziatische boktor komt onder andere voor in China en Korea. Soms wordt het insect ook in ons land aangetroffen.

Van de Aziatisch boktor zijn twee soorten te onderscheiden de Anoplophora glabripennis en Anoplophora chinensis. De boktor wordt ongeveer 2,5 tot 3,5 centimeter lang, en ongeveer één centimeter breed. De antennes zijn bij de mannetjes 2,5 keer de lichaamslengte, bij vrouwtjes 1,5 keer. De kever is zwart van kleur en heeft ongeveer 20 onregelmatige witte vlekken op de dekschilden.

De Aziatische boktor herken je onder andere aan de ronde uitvlieggaten van 0.9 tot 1.5 cm groot, boormeel aan de voet van aangetaste bomen of op aangetaste takken, bastvraat van volwassen kevers aan takken en twijgen en uittredend sap in de vorm van bloedingen op de bast.

 
Levenswijze

De kevers leggen eitjes in de bast van bomen. De larven vreten gangen onder de bast en kunnen erg veel schade aanrichten. De Aziatische boktor heeft de voorkeur voor esdoorn soorten, maar kan ook andere loofbomen aantasten. De Aziatische boktor is een quarantaine organisme, dus zodra aantasting wordt aangetoond, bepaalt de NVWA welke maatregelen genomen moeten worden om verdere verspreiding te voorkomen.

Het risico bestaat, dat de boktor met verpakkingsmateriaal of met plantmateriaal o.a. Bonsai-boompjes uit Oost Azië naar Europa wordt versleept.

Maatregelen

De Aziatische boktor is door zijn levenswijze niet chemisch te bestrijden, de larven in het hout zijn zo goed als onbereikbaar voor chemische middelen.

De bestrijding richt zich vooral op het voorkomen van vestiging door plantmateriaal en houten verpakkingsmateriaal (pallets e.d.) uit Azië zorgvuldig te controleren op de aanwezigheid van de boktor. Zodra aantasting van een boom wordt vastgesteld worden alle houtige gewassen in de directe omgeving van de aantastingplaats vernietigd en wordt in de omgeving zeer intensief gecontroleerd op andere aantastingshaarden.